Drejt karantines nese…? Rama flet për masat e reja pasi shifrat po rriten cdo dite

Kryeministri Edi Rama ka folur sot për herë të parë me detaje për pandeminë në vendin tonë duke paral ajmëruar se do të ketë ende kohë të vështira përderisa vi rusi po ‘të rbohet’ dhe t me rri i be fasisë është nga pas.

Duke folur për kuf izimet që janë bërë si çelës drite fik e ndez në shumë vende të botës, Rama tha në një intervistë për Huffington Post Italia, se C OVID-19 duhet lu ft uar pa u kthyer sërish tek masat e eg ra kuf izuese. Gjithsesi ai nuk përjashtoi kufizime të reja në muajt në vazhdim.

Ndërsa lidhur me va ksinat, ai tha se bërja e tyre të det yrueshme nuk do të jetë vetëm për studentët dhe pedagogët, por do të duhet të shtrihet dhe në sektorë të tjerë.

Rama tha se nuk është i sigurt nëse shkollat dhe universitetet do të hapen në vjeshtë, por tha se shpreson që kjo të ndodhë.

Pyetje: Shqipëria po përb allen me një valë të re të Co vid, si po e menaxhoni situatën?

Rama: Më duket se jemi të pajisur më mirë veçanërisht nga pikëpamja psik ologjike. Duhet të vazhdojmë me durim të lu f tojmë për të shpëtuar jetë dhe për të mbajtur vi rusin nën kontroll. Po vazhdojmë të monitorojmë situatën përmes Komitetit të Ekspertëve të Shëndetit Publik dhe përpiqemi të jemi pragmatikë, duke marrë vendime bazuar në përvojën e grumbulluar dhe të dhënat shkencore në dispozicion.

Pyetje: Në Itali po zhvillohet një debat i madh për rihapjen e shkollave, në Shqipëri do të keni mundësi të dërgoni nxënës në klasë, pavarësisht pan demisë?

Rama: Unë shpresoj që po, por ne duhet të shtr ëngojmë shumë më tepër vak sinimin për të gjithë ata që duan të vazhdojnë vitin akademik në klasa dhe auditorë.

Pyetje: Si po vazhdon vak sinimi në Shqipëri? A është e lehtë të vak sinohen shqiptarët?

Rama: Ka edhe në Shqipëri nga ata që besojnë në komplotin e forcave o kulte për të kontrolluar trurin tonë përmes va ksinave ose në teori të ndryshme komplotesh qesharake kundër të tjerëve. Por ne jemi shumë aktivë me fushatën që fton të gjithë qytetarët të va ksinohen, duke u përpjekur të shpjegojmë pse është e rëndësishme si për veten e tyre ashtu edhe për të tjerët dhe mjaft të kënaqur me atë se si ka shkuar deri më tani, me një shumicë të mirë të të rriturve të va ksinuar.