E frikshme! Regjistrohen temperatura “përvëluese” në këtë shtet, ja si e shpjegojnë shkencëtarët

Shteti indian Maharashtra në fund të marsit të këtij viti regjistroi 25 vdekje nga goditja e nxehtësisë, që është numri më i madh i viktimave në pesë vitet e fundit, ndërsa temperaturat në këtë vend i kalojnë 40 gradë Celsius.

“Shkaku i vdekjes së këtyre njerëzve ndoshta janë temperaturat e larta”, tha një zyrtar shëndetësor i Maharashtrës.

Shkencëtarët e kanë lidhur fillimin e një vere intensive me ndryshimet klimatike dhe besojnë se më shumë se një miliard njerëz në Indi dhe Pakistanin fqinj janë disi të ekspozuar ndaj nxehtësisë ekstreme.

Duke qenë se shirat e ftohtë të musonit nuk priten deri në muajin e ardhshëm dhe ndërprerjet e energjisë elektrike po bëhen më të zakonshme në disa pjesë të Indisë, edhe familjet që mund të përballojnë kondicionerët do të kenë probleme në javët e ardhshme.

India regjistroi marsin më të ngrohtë në më shumë se 100 vjet, me temperatura maksimale mbarëkombëtare prej 33.1 gradë Celsius, që është pothuajse 1.86 gradë mbi normalen, sipas Departamentit Meteorologjik Indian. Në shumë pjesë të pjesëve veriore, perëndimore dhe lindore të vendit, temperaturat arritën 40 gradë Celsius muajin e kaluar.