Edhe kjo na duhej/ Vjen lajmi i keq për vendin tonë: Shqipëria është e para në Europë që mund të preket nga katastrofat

Të paktën 30.000 mijë persona në vit janE prekur nga katastrofat natyrore në vendin tonë, që prej vitit 1995. Shqipëria renditet e para në Europë për rr ezikun e ekspozimit ndaj zja rreve dhe përm bytjeve, sipas Indeksit Botëror të Rre zikut.

Shqipëria është vendi më i rr ezikuar në Europë nga katast rofat natyrore. Zhvillimet e dekadave të fundit, e sidomos ndryshimet klimatike kanë prekur drejtpërdrejt vendin tonë, duke e futur në rrethin e kuq të ri skut.

Indeksi Botëror i Rrezikut i vendos vendit tonë koeficientin e riskut 8.46, ndërsa mesatarja për gjithë Europën arrin në 5.2. Edhe sipas një studimi të Bankës Botërore, gjatë periudhës 1995–2015, një mesatare prej 30,000 njerëz u prekën çdo vit nga katastrofat natyrore në vendin tonë.

Po sipas këtij studimi, më shumë se 95 përqind e bashkive u prekën nga të paktën një katastrofë. “Kostoja ekonomike e katastrofave mund të rritet më tej si rezultat i rritjes së ekonomisë.