Privilegjet e Merkelit pas largimit nga politika: Nga pensioni i majmë, shofer personal deri tek një zyre

Kancelarja gjermane, Angela Merkel do të marrë një pension prej rreth 15 mijë eurosh, sipas një llogaritjeje të Shoqatës Gjermane të Taksapaguesve.

Merkel, 67 vjeçare po tërhiqet nga jeta politike pas zgjedhjeve parlamentare të shtatorit.

Pensioni u llogarit në bazë të pagave që ajo merrte si anëtare e parlamentit federal, ministre federale dhe kancelare.

Si të gjithë ish-kancelarët dhe presidentët, Merkel do të ketë të drejtën për një zyrë zyrtare.

Shteti do t’i paguajë asaj edhe një sekretare zyre, dy asistente, një daktilografist dhe një shofer.

Angela Merkel ka qenë kancelare e përhershme e Gjermanisë që nga viti 2005, dhe në vitin 2018 ajo dha dorëheqjen si kreu i Unionit Kristian Demokratik (CDU) dhe njoftoi se nuk do të kandidonte për një mandat të pestë të kancelarit.

Në muajin korrik, ajo tha se pas largimit nga zyra se planifikon të bëjë një pushim të mirë dhe të mendojë se çfarë është ajo që e intereson vërtet. Ajo nuk kishte kohë për këtë në 16 vjet si kancelare.

“Dhe pastaj ndoshta do të përpiqem të lexoj diçka, kështu që sytë e mi do të mbyllen sepse jam e lodhur, kështu që do të fle pak dhe pastaj do të shoh”, tha ajo.

Merkel shtoi se nuk do të humbasë kohën në të cilën ajo vazhdimisht merrte vendime, megjithëse ky zakon ndoshta do të thotë që ajo kryesore e saj do të rrotullohej vazhdimisht me mendimet për atë që duhej të bënte.

“Dhe atëherë do të kujtoj shumë shpejt se dikush tjetër po e bën tani. Dhe mendoj se do të jem shumë i lumtur për këtë”, tha Merkel. /Telegrafi/