Pse asnjë njeri në botë nuk ka sy të zinj? Zbuloni arsyen

Ngjyra e syve tanë vazhdon të ndryshojë deri në moshën 3 vjeç. Sidoqoftë është e pamundur që një njeri të ketë sytë ngjyrë të zezë. Sytë tanë thjesht duken të zinj për shkak të ndriçimit, për shkak të pasqyrimit të rrobave që ne kemi veshur ose përdorimit të kontakteve me ngjyra. Bright Side ka gjetur arsyen përse njerëzit me sy të zinj të pastër, mund të ekzistojnë vetëm në vepra të trilluara.

Gjenet tona nuk e lejojnë.

Ka rreth 16 gjene të ndryshme që janë përgjegjëse për ngjyrën e syve tanë. 2 prej këtyre gjeneve janë faktorë kryesorë, të cilët janë gjenet HERC2 dhe OCA2. Këto gjene saktësojnë ngjyrën e syve tanë përmes sasisë së melaninës të pranishme në iriset tona. Ngjyrat e syve mund të jenë të larmishme si blu dhe gri, por ngjyra më e errët e mundshme është kafe shumë e errët, jo e zezë.

Ne ndoshta do të përfundonim duke qarë gjithë kohën.

Objektet që janë të zeza thithin më shumë dritë në mënyrë që të duken vërtet të zinj. Drita dhe energjia e tepërt që thith shndërrohen në energji të nxehtësisë. Kjo mund të nënkuptojë se nëse gjenet tona na kanë mundësuar disi të kemi sy të zezë të vërtetë, sytë tanë mund të kenë nevojë për shumë lot për t’i mbajtur ata të mos nxehen dhe thahen.

Sytë tanë nuk do të ishin të sigurt kundër dritës së dëmshme.

Ne gjithashtu do ta kishim të vështirë të dilnim në mes të ditës nëse do të kishim sy të zinj. Rrezet e dritës së diellit përmbajnë dritë ultraviolet ose UV dhe objektet e zeza priren të thithin më shumë dritë UV sesa ngjyrat e tjera. Ekspozimi i zgjatur në dritën UV mund të përkeqësojë shëndetin tonë të syve dhe të çojë në probleme, si kataraktet ose kanceri i lëkurës. Falë përbërjes sonë gjenetike, melanina që siguron ngjyrën në iriset tona na mbron nga drita ultraviolet. Studimet tregojnë se melanina mund të asgjësojë mbi 99.9% të rrezatimit UV që thith, duke mbrojtur sytë tanë nga dëmtimet për shkak të ekspozimit në diell.

Bonus: Ngjyra më e rrallë natyrore e syve

Ngjyra më e rrallë natyrore e syve është jeshilja. Ka vetëm rreth 2% të të gjithë popullsisë së botës që kanë sy të gjelbërt. Ekzistojnë gjithashtu disa gjendje të rralla ku njerëzit kanë sy të kuq ose vjollcë për shkak të albinizmit okular dhe të tjerët kanë iris me ngjyra të ndryshme për secilin sy për shkak të heterokromisë.