Shqiptarët ikin argatë në Greqi dhe Itali, 30 gra nga Nepali vijnë të punojnë në Lushnjë

Ja cfare thote e famshmja DW per Millosheviçin dhe idete e tij qe ende lulezojne.DW: Millosheviçi ka v de,kur, por idetē e tij ende lulēzojnē.Para dy dekadash filloi procesi kundēr pre,sidentit serb, Slobodan Milosheviç, i cili vdiq nē qeli i pa dē,nuar. Por idetē e tij qē çuan nē Iuf,tēn e Jugosllavisē, nē v ra,sjen e shkatērrimin jetojnē ende.

Vetēm para pak ditēsh u emērua Momçilo Babiç ambasador serb nē Rusi. Ky njeri nē vitet 90-tē bēnte pjesē nē rrethin e ngushtē tē familjes sē Slobodan Milosheviçit. Sot (12.02)para 20 vjetēsh filloi procesi kundēr Milosheviçit nē Gjy,katēn Ndērkombētare pēr ish-Jugosllavinē nē Hagē. Presidenti serb, qē gati ishte deklaruar nē sundimtar tē pakufizuar, akuzohej pēr kjri,me Iuf,te, gje no,c id dhe kjri,me kundēr njerēzimit. I a ku,zuari, politika e tē cilit kontribuoi nē Iuf,tērat qē shpērbēnē shtetin shumēkombēsh, Jugosllavinē, nuk e pranoi legjitimitetin e gjy,katēs. Ajo ishte thjesht “iIe,gale”. Katēr vite mē vonē Milosheviçi ndērroi jetē nga infarkti nē zemēr para shqiptimit tē dē,nimit.Nēnshkrimi i Marrēveshjes sē Dejtonit nē Paris, Milosheviçi, nē qendēr presidenti kroat, Franjo Tuxhman, djathtas ai boshnjak, Alija Izetbegoviç – Pas tyre presidenti francez, Zhak Shirak, kancelari Helmut Kohl, presidenti Bill Klinton, etj. 14.12. 1995-Revolucion pa ndryshim

Me largimin e tij nga pushteti nē vitin 2000 pērmes tē ashtuquajturit revolucioni i tetorit, Serbia filloi tē ketē shpresē pas vitesh nē autokraci dhe Iuf,tērave nē Kroaci, Bosnje-Hercegovinē dhe Kosovē. Kryeministri i parē i zgjedhur nē mēnyrē demokratike, Zoran Xhinxhiç, qē kushte studiuar nē Gjermani dhe ishte i lidhur me perēndimin, konsiderohej si garant pēr reformat dhe shfuqizimin e elitēs sē vjetēr. Por programi i tij u ndērpre papritur, i vrarē nga krerē tē poIi,cisē speciale parami,lita riste tē Milosheviçit, “Beretat e kuqe”. Tani v ra,sēsit e dē,nuar me 40 vite b ur,g sērish zenē kryetitujt e mediave. Aktualisht ka njē peticion qē kērkon lirimin para kohe tē tē dē,nuarve.Pērpjekja pēr rehabilitimin e v ra,sēsve tē Xhinxhiçit i pērshtatet peizazhit aktual politik. Ideja e dikurshme e Milosheviçit, se tē gjithē serbēt duhet tē jetojnē nē njē shtet tē pēr,bashkēt, çoi para mē shumē se dy dekadash nē Iuf,tē e shkatērrim. Nē Iuf,tēra tē pērgja k,shme u pērpoq tē arrihej qēllimi pēr krijimin e “Serbisē sē Madhe”. Nga viti i kaluar ky program nacionalist nēn moton “Bota Serbe” ēshtē futur sērish nē sallonēt e politikēs. Beogradi duhet tē kudjeset pēr njerēzit e tij nē vendet fqinje, me qēllim qē ata tē mos diskrjimi,nohen, kjo ēshtē kredoja. Por ky ēshtē vetēm “justifikimi”, qē Beogradi tē pērzihet sērish nē Bosnje-Hercegovinē, Kosovē, Kroaci e Mal tē Zi, kudo ku jetojnē pakica tē mēdha serbe.Tē vjetrit e tē rinjtē.E ēshtē rrjedhojē logjike, qē idetē e Milosheviit ringjallen sērish. Sepse krerē tē politikēs sē vjetēr japin sot prapē tonin, nē krye ēshtē presidenti i gjithēfuqishēm, Aleksandar Vuçiq. Nē kohēt e Milosheviçit ai punonte pēr njē program propagandistik tē serbēve boshnjakē dhe nga viti 1998-2000 ishte ministēr i Informacionit. Emri i tij qē atēherē ēshtē simbol i presioneve ndaj mediave tē huaja e vendase. Sot po praktikohen sērish recetat e vjetra. Mediat janē nē shērbim tē Milosheviçit kur tē dēshirojē ai. Kētē e garantojnē gjelat e fryrē tē mediatve nga rrethi i pushtetmbajtēsit si Zeljko Mitrovic, (“Milosheviçi ēshtē hero”), televizioni i tē cilit Pink ēshtē si shtēpia e presidentit.Ivica Daçiç.Ivica Daçiç, pasuesi i Milosheviçit nē krye tē Partisē Socialiste deri sot ka qenē ministēr i Jashtēm, kryetar qeverie, sot kryetar i parlamentit, shkruan DW.

Milorad Vuçeliç, po ashtu kuadēr i Milosheviçit dhe nga viti 1992 deri nē vitin 1995 drejtor i pēr,gjithshēm i televizionit propagandistik shtetēror, RTS drejton sot gazetēn e njohur bulevardeske “Novosti”. Gazeta pērpiqet si mē parē tē provojē nē artikuj tē panumērt, se serbēt po shtypen prej shekujsh nga popujt fqinjē dhe nga bota e huaj. Kēsaj renditjeje nuk duhet t’i mungojnē as emrat e tē dēnuarve pēr kjri,me Iuf,te, si gjenerali Vladimir Lazareviç apo Dragan Vasiljeviç (Captain Dragan) qē sot nderohen nga shteti. Opozita e sotme e ndodhur nēn pre,sion, dhe historianē kritikē nuk bien nē ujdi vetēm pēr njē gjē: “nēse sot sundon njē situatē si nē vitet 90-tē” apo ēshtē “mē keq se nē vitet 90-tē”.