Sot është dita ndërkombëtare e Tigrave

Dy janë tigrat më të famshëm në Shqipëri, i pari ai i gjori i Kopshtit Zoologjik të Tiranës që nuk ka dhëmbë… dhe i dyti tigri i Partisë Socialiste që së fundmi e nxorri Rama nga qeveria, Ben Ahmetaj.

Sot le t’i urojmë Ben tigrit Gëzuar Ditën! Postet në qeveri mund të t’i marrin, por nofkën tigër zor se ta zëvendëson kush, me përjashtim të rasteve kur del ndonjë “tigëreshë më e egër” që merret me “luanin”.

RËNDËSIA E KËSAJ DITE

Dita Ndërkombëtare e Tigrave festohet çdo vit për të rritur ndërgjegjësimin për ruajtjen e tigrave, të cilët janë shpallur specie të rrezikuara në shumë pjesë të botës. E njohur gjithashtu si Dita Globale e Tigrave, kjo ditë e veçantë ka një rëndësi të jashtëzakonshme, pasi gjatë 150 viteve të fundit bota ka dëshmuar një rënie masive të popullsisë së tigrave.

Mes numrit në rënie të tigrave, disa kombe kanë marrë masa vendimtare për të frenuar gjuetinë pa leje, humbjen e habitatit, tregtinë e paligjshme të kafshëve të egra dhe shmangien e konflikteve njeri-kafshë. Këto masa kanë treguar një rezultat pozitiv në ruajtjen e tigrave në shumë vende.